Risico’s Paasvuren overdreven

Via één van onze correspondenten uit het Noorden van het land kregen we een krantenartikel te zien wat kant-nog-wal raakt. Het stond in het Dagblad van het Noorden van donderdag 23 februari.

Het gaat over het paasvuurbeleid in Drenthe. Het dient herzien te worden vanwege de schadelijke uitstoot, die schijnen volgens de burgemeester van Aa en Hunze (Eric van Oosterhout) zo groot te zijn dat er vraagtekens bij de veiligheid en het milieu gezet worden.

Wat er echter niet staat is om welke schadelijke stoffen het gaat, want het is gewoon schoon snoeihout wat er verbrand wordt. De regels omtrent het verkrijgen van een vergunning voor het houden en ontsteken van een Paasvuur zijn dusdanig streng, dat elke Paasvuur commissie er heel goed voor waakt dat er juist geen rotzooi op de paasbult komt.

Het argument wat iets later in de tekst volgt heeft betrekking op de hoeveelheid energie die vrijkomt bij zo’n brand. Genoeg om honderd huizen een jaar lang te verwarmen. Tjonge, poe hee! Wat heeft dat trouwens te maken met die schadelijke stoffen?

Diezelfde burgemeester die over de schadelijke stoffen van schoon snoeihout klaagt, vind wel dat het verbrand (!) kan worden als het zwembad er mee verwarmd wordt. Alsof het dan geen verbranding is! Enige voordeel voor de burgemeester is een lagere energierekening voor z’n zwembadje.

Gelukkig, dat dan wel weer wel, heeft de burgervader er voor gekozen om de traditie voort te zetten en wel een vergunning te geven aan de twintig Paasvuren in zijn gemeente. Fijn, bedankt!

De historie (om het dan maar even over tradities te hebben) van Burgemeester Van Oosterhout liggen duidelijk niet in het Noorden of Oosten van ons land – waar iedereen opgroeit met het geweldige fenomeen Paasvuur. Nee, hij komt uit het Zuiden (Breda) met de carnaval en groeide op in Den Haag… om vervolgens via Zwolle en Veendam in Drenthe te belanden.

Volgens mij zal het nog een paar jaar duren voordat de heer Van Oosterhout inziet dat het ‘nut’ van een Paasvuur meer is dan een vergelijking met de hitte die nodig is om een zwembad te verwarmen.

Laat ik een ander vergelijk maken, namelijk de inzet (of het gemis er van) van de brandweer bij controle en opvolging van preventieve zaken bij bedrijven. Als daar iets enigszins in de fik vliegt, dat is pas schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Nog even los van de verloren gegane energie in de vorm van global warming. Herinnert u zich Vredestein nog? Door het bluswater weer in het Twentekanaal te laten lopen was de boel daar in het water knap dood.

Iets recenter natuurlijk de brand bij ChemiePack in Moerdijk. Als daar de juiste controle en voorzorgsmaatregelen waren getroffen… Nou ja, dat is als.
Gelukkig hoeft de burgemeester in Drenthe zich daar niet druk om te maken, maar laat hem zich dan ook niet druk maken om dat gezellige Paasvuur!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *